Geen inspiratie? Ontdek in 5 stappen hoe je snel gezonde recepten kan maken

We kennen het allemaal wel, die sleur om elke dag te koken. Elke dag weer nieuwe, gezonde recepten zoeken om zo weer iets nieuws op tafel te toveren. Want je wil natuurlijk dat je gezin zo gezond mogelijk eet. Daarnaast is het natuurlijk minstens even belangrijk om ook voor jezelf gezond te koken. Vaak zie je de meest ingewikkelde recepten op kooksites waarbij je wel 100 verschillende ingrediënten nodig hebt. Daarom gaan wij je in onderstaand artikel helpen om snel en eenvoudig gezonde recepten samen te stellen. Geen gedoe met exotische ingrediënten. Geen urenlange voorbereiding. Geen niveau van een viersterrenrestaurant. Maar eenvoudige, simpele gezonde recepten.

In 5 stappen naar een gezond recept

Om een gezond gerecht op tafel te toveren hou je best rekening met een aantal zaken. Waaruit bestaat juist een gezond recept? Welke voedingsstoffen moeten zeker aanwezig zijn? Hoeveel calorieën mag zo’n gezond gerecht bevatten? Dit zijn allemaal belangrijke aspecten van een gezond recept waar we verder dieper op ingaan.

gezonde recepten

1. Gebruik natuurlijke voedingsstoffen

Een eerste vraag is welke ingrediënten we nu eigenlijk gaan gebruiken. De basis van alle gezonde recepten zijn natuurlijke voedingsstoffen. Begin hierbij altijd met een half bord groenten en vul daarna verder aan met een kwartje vlees/vis en een kwartje rijst/deegwaren/aardappelen. Het liefst van al haal je die ingrediënten zo vers mogelijk in de winkel of bij de boer. Hoe meer de voedingsstoffen bewerkt zijn, hoe slechter. Ga dus echt voor pure en verse voedingsstoffen. Geen speciaal behandelde groenten of vlees, maar zo puur mogelijk. Het grote gevaar van behandelde voedingswaren is dat deze meestal vol met bewaarmiddelen en zout zitten waardoor ze een stuk minder gezond zijn. En dat willen we natuurlijk niet in ons gezond recept.

2. Zorg voor een goede eiwit/koolhydraat/vet verhouding

In het vorige stuk spraken we over de verdeling van je bord. Zo kan je best een half bord groenten nemen, een kwartje vlees/vis en een kwartje rijst/deegwaren/aardappelen. Een gezond recept bestaat eigenlijk altijd uit 3 soorten ingrediënten. Eiwitrijke, koolhydraatrijke en vetrijke ingrediënten. Qua verdeling raden we aan om 40% eiwitrijke voeding, 30% koolhydraatrijke voeding en 30% vetrijke voeding te voorzien. Eiwitten zorgen voor een goede werking van de spieren, koolhydraten geven dan weer energie en gezonde vetten houden je bloedvaten in topvorm.

3. Calorie inname

We hebben het nu gehad over de verdeling en welke soorten voeding je in een gezond recept gebruikt maar hoeveel mag je nu werkelijk eten? Of beter gezegd hoeveel calorieën? Er bestaat zoiets als je dagelijkse caloriebehoefte. Deze hangt af van je leeftijd, je geslacht en je activiteit. Een aantal richtlijnen hiervoor vind je bij het voedingscentrum. Blijf je onder je dagelijkse caloriebehoefte dan val je af, ga je erboven dan kom je bij. Afvallen of bijkomen staat eigenlijk los van gezond eten. Je kan perfect gezond bijkomen en ongezond afvallen. Zolang je een gezond BMI hebt en gezonde voeding eet ben je goed bezig. Bereken hier je BMI.

Wil je je calorie inname verminderen? Ontdek hoe in ons artikel over snel afvallen.

4. Afwisseling

Wil je een gezonde levensstijl? Zorg dan voor genoeg afwisseling. Eet niet elke dag hetzelfde maar varieer in groeten, vlees en koolhydraatbronnen. In elke voedingssoort zitten namelijk andere vitaminen. Door voldoende variatie in je gezonde recepten zorg je ervoor dat je al de nodige vitaminen binnenkrijgt.

5. Conclusie

Het doet er niet zozeer toe wat je eet, zolang je maar gevarieerd en bedacht eet. Behoudt de nodige verdelingen en zorg ervoor dat je alle nodige voedingstoffen binnenkrijgt. Hou je steeds aan een normale portie, zo voorkom je dat je snel bijkomt. We hebben nu een aantal tips gegeven voor het bereiden van gezonde recepten. Nu is het aan jou om naar de winkel/boer te gaan en zo natuurlijk mogelijke producten aan te kopen en deze te verwerken tot een gezonde maaltijd. Veel succes!